Turista

Eén op drie reizigers naar (sub)tropische landen zal met één of andere vorm
van reizigersdiarree te maken krijgen. Het is dan ook het meest voorkomende
probleem op reis.
In de meeste gevallen kan je het risico sterk verminderen door te letten op
voeding en drank.

Hoe kan je het risico op reizigersdiarree verminderen ?

Drank

  • Water in flessen en andere dranken in flessen zijn veilig. Laat ze echter
    in je bijzijn openen (omwille van het mogelijke hergebruik van kroonkurken).
    Kies bij voorkeur gashoudende dranken, die zijn veiliger.
  • Neem nooit ijsblokjes, want die zijn even veilig als het water waarmee ze gemaakt zijn.
  • Alles wat gekookt is of te heet om er je hand in te steken (thee, koffie) is veilig.
  • Alcohol on ice: alcohol is geen ontsmettingsmiddel, niet doen dus.
  • Poets ook je tanden met flessenwater.

Zuiveren van water

  • Tabletjes bv. Micropur (smaakloos) zijn te verkrijgen in de handel.
    Je mag het water pas na een half uur drinken of gebruiken.
  • Als je water wil koken, moet je met het volgende rekening houden.
    Kook het water gedurende minstens tien minuten. Verhoog deze tijd
    met één minuut per 300 meter boven de zeespiegel.
  • Drinkrietjes met filter zijn waardeloos.

Voeding

  • Alle voedsel dat voldoende gekookt of gebakken is en meteen
    verbruikt wordt, is veilig. Vermijd dus opgewarmd of warm gehouden eten.
  • Koop geen etenswaren aan kraampjes.
  • Fruit en noten die men zelf pelt (dik genoeg schillen) zijn veilig.
  • Eet geen rauwe groenten, dus geen slaatjes.
  • Eet geen ongekookte, niet gepasteuriseerde melkprodukten.
  • Eet geen schaaldieren.
  • Eet geen ijsjes of drink geen verse fruitsappen.
  • Eet geen inwendige organen van vlees of vis.
  • Eet geen rauwe eieren.

Cook it, boil it, peel it or leave it.

Wat je eet, moet je koken, bakken, schillen of laten.

Let ook hierop

  • Was je handen voor je aan tafel gaat.
  • Vermijd restaurants met veel vliegen.
  • Twijfel je aan een bepaalde gelegenheid, bezoek dan eerst het toilet
    en als dat proper is, kan je aan tafel gaan; ook als er veel volk is, is
    de kans op vers eten groter.
  • Als je bang bent om ergens te gaan eten, kies dan een Chinees restaurant uit.
    Dat is over de ganse wereld meestal veilig. Hun voedsel is immers goed
    gekookt en bovendien ook nog smakelijk.

Wat doen als je toch geplaagd zit met diarree ?

  • Voldoende drinken om uitdroging te voorkomen.
    Wat drinken ? Frisdranken (laten uitbruisen), licht gesuikerde thee,
    bouillon, rijstwater, water-zoutoplossing van een zakje (bv. ORS)
    of vruchtesap met één koffielepel zout en vier soeplepels suiker per liter.
  • Zoute koekjes, bananen, rijst, licht eten bv. beschuiten, gekookte groenten, ...
  • Neem alleen medicatie (bv. Imodium) als er geen koorts of bloedverlies is.
    Dit geldt alleen voor volwassenen en oudere kinderen, geef kleine kinderen nooit Imodium.

Als je diarree met bloed, etter en/of slijmen hebt of diarree die langer duurt dan
twee dagen en gepaard gaat met koorts vanaf 38,5°C, dan moet je antibiotica
nemen en geen Imodium. Contacteer hiervoor je huisarts. Deze zal je een antibioticum
voorschrijven dat je in deze gevallen kan gebruiken.

Zomerdiarree

In de zomer komt in deze streken ook relatief meer diarree voor. Deze wordt
meestal veroorzaakt door het eten van besmet voedsel of door zwemmen in
besmet water dat dan onvrijwillig wordt ingeslikt.
Als het warm is, zal voedsel veel vlugger bederven. Dit komt doordat het eten
(met de onvermijdelijke bacteriën) vlugger opwarmt en zo meer kans geeft aan
de bacteriën om zich te vermenigvuldigen.
Bij etentjes buiten of bij barbecue zet je de eetwaren dus best zo laat mogelijk
op tafel en plaats je ze zo vlug mogelijk weer in de frigo. Pas op met restjes die je opdient.
Het water kan besmet zijn in de buurt van riolen die in de zee uitmonden,
in dicht bevolkte zwemvijvers of vijvers met veel eenden.